Historie

Historie

Restauranten åbnede i 1976 og har til huse i Københavns ældste kælder i Vingårdstræde.

Da Lene og Sven Grønlykke, sammen med Inge og Klaus Rifbjerg, åbnede restaurant Kong Hans kælder i midten af 70’erne, var der et befriende skær af skandale over hele foretagendet. Her var virkelig tale om en udfordring af tidsånden i grandiost omfang.

De bilfrie søndages årti. Det sprudlende ungdomsoprørs mere tarvelige bagskid. Bestemt ikke en tid, der lagde op til de store armbevægelser. Men det gjorde Kong Hans derimod. Noget så eftertrykkeligt. Et madtempel af international format. I Klodshans' hjemland? Ekstra Bladet måtte dykke dybt i sættekassen for at finde en typografi, der var stor nok til at omfavne hele forargelsen. 

Køkkenet har siden 1976 kun været i tre køkkenchefers varetægt. Michel Michaud (1976 - 1980), Daniel Letz (1981 - 1996) og Thomas Rode Andersen (1996 - 2014).

Mark Lundgaard blev den 4. i rækken, da han overtog fra 1. september 2014. Det er ikke så svært at forstå, når jobbeskrivelsen lyder: Lav det allerbedste I formår. Uden overhovedet at gå på kompromis. Hvor svært kan det være?

Måske er det stedets inderste trylleformular? Det findes jo andre steder rundt om på kloden med samme afsindige ambitioner som på Kong Hans. Den slags etablissementer ender bare ofte med at blive en smule selvhøjtidelige og stive i betrækket. Det var Sven Grønlykkes hængerøv i fløjlsbukserne aldrig, og Lene Grønlykkes elskelige idiosynkrasier ej heller. Det er vores dyrebareste arv.